Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Για την Συμμετοχή των Συμβασιούχων στην Ομοσπονδία…

 


 Blog: http://syspeirosh.blogspot.gr

email: syspeirosh@gmail.com

21/10/2024

 

 

Για την Συμμετοχή των Συμβασιούχων στην Ομοσπονδία…

 

Από το  1926 που ιδρύθηκε  η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδας  (ΣΔΥΕ) και άρχισε να αναπτύσσεται η οργανωτική δομή του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, μέχρι και σήμερα, με την ύπαρξη της ΑΔΕΔΥ, όπως αυτή υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ακόμη αποτελεί ζητούμενο η εγγραφή των συμβασιούχων υπαλλήλων, με διάφορες ερμηνείες και προσεγγίσεις ανάλογα πάντα με τους τρέχοντες συσχετισμούς.

Το άρθρο 4 του Καταστατικού της ΑΔΕΔΥ αναφέρει «Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. γίνονται οι δευτεροβάθμιες δημοσιοϋπαλληλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α.), που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος καταστατικού. Δικαίωμα εγγραφής στις δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις έχουν εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνο …». 

Η παραπάνω διατύπωση αναφέρει με ευκρίνεια τις δυο προϋποθέσεις προκειμένου μια ομοσπονδία να μπορέσει να είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ. Πρώτον, Να αποφασίσει η ίδια την ένταξη της σε αυτή, καθώς επίσης, να πληροί και τις προϋποθέσεις του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ, να έχει δηλαδή ως μέλη της υπαλλήλους δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ.  Στην περίπτωση που μια ομοσπονδία δεν πληροί τις δύο αυτές προϋποθέσεις, δε δύναται να είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ ή στην περίπτωση που είναι ενταγμένη στην ΑΔΕΔΥ αλλά διαφωνεί με τα οριζόμενα στο καταστατικό της, μπορεί απλά με απόφασή της να διαγραφεί.  

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει μια Ομοσπονδία, είναι να καθορίσει η ίδια τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα συμμετέχει στο υπερκείμενο συνδικαλιστικό όργανο. 

Όπως για παράδειγμα δεν μπορεί μια Ομοσπονδία να αποφασίσει να εκλέγει τους αντιπροσώπους της στην ΑΔΕΔΥ με μέτρο 1 προς 20 (αντί για 1 προς 375 ψηφισάντων φυσικών μελών), διότι έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 28 του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ, συνακολούθως, δεν μπορεί και να παραβιάζει  το άρθρο 4 του ιδίου Καταστατικού, το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις εργασίας.

Προφανώς, για να μπορέσουν να γίνουν κατανοητά τα ανωτέρω, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια βασική παραδοχή: τα καταστατικά (τα οποία είναι δικά μας δημιουργήματα, μέσα από δικές μας δημοκρατικές διαδικασίες) θα πρέπει να τα τηρούμε και να τα σεβόμαστε. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το καταστατικό είναι ένα νομικό έγγραφο, συνεπώς, τα αναφερόμενα σε αυτό δεν μπορούν να έχουν διαφορετική ερμηνεία ανάλογα με τους συσχετισμούς που συγκυριακά διαμορφώνονται.

Εάν υπάρχει η ανάγκη εγγραφής  των συμβασιούχων υπαλλήλων στις δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις που εντάσσονται στην ΑΔΕΔΥ, η διαδικασία προς την πραγμάτωση αυτής, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με κανόνες και να ισχύει για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ.

 

Το γεγονός ότι ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ και άλλες ομοσπονδίες εγγράφονται στην ΑΔΕΔΥ, παρόλο που στα σωματεία τους συμμετέχουν συμβασιούχοι υπάλληλοι, είναι απλά μια απόδειξη πως οι αντιπρόσωποι μας στο κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο, παραβιάζουν συστηματικά το καταστατικό, ανάλογα με τους αντίστοιχους κάθε φορά  συσχετισμούς, και το έχουν μετατρέψει «με πολιτικοσυνδικαλιστικές αποφάσεις» σε ένα απλό κουρελόχαρτο. 

Αστείο ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι οι προαναφερόμενες ομοσπονδίες ενδεχομένως διαθέτουν ικανό αριθμό συνέδρων για την τροποποίηση του καταστατικού, προκειμένου να νομιμοποιήσουν αυτό που ήδη οι ίδιες αθέμιτα κάνουν.

            Η ΑΔΕΔΥ εάν δεν ήθελε να κρύβεται πίσω από τις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες θα έπρεπε να είχε ξεκάθαρη στάση αναφορικά με την εγγραφή των συμβασιούχων υπαλλήλων σε αυτή.

Προφανώς, οι συμβασιούχοι δεν ανακαλύφθηκαν τώρα. Το γιατί τώρα συγκεκριμένες παρατάξεις εγείρουν ζητήματα εγγραφής τους είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό.

Το επιχείρημα που τίθεται ότι η μη εγγραφή των συμβασιούχων  στα σωματεία μας τους στερεί τη δυνατότητα ανάπτυξης συνδικαλιστικής δράσης μάλλον είναι κάλπικο.  Υπάρχουν δεκάδες σωματεία συμβασιούχων του δημοσίου τομέα  (πχ: Υπηρεσίας Ασύλου, Υπουργείου Πολιτισμού κλπ), ( προφανώς και μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα), καθώς επίσης, το κυριότερο, υπάρχει και αντίστοιχο δευτεροβάθμιο όργανο με ονομασία Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Δημοσίου (ΠΟΕΙΔΔ), το οποίο είναι και μέλος της ΓΣΕΕ (αμέσως λοιπόν μας γεννιέται το ερώτημα: που ανήκει ένας συμβασιούχος; Στην ΑΔΕΔΥ ή στη ΓΣΕΕ;).

Αναφορικά με την ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΑΚ με ημερομηνία 12-10-2024 και τίτλο «ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ... (Vol. 2)!» και για το μέρος που μας αφορά, παραθέτω τα εξής:

1)    Για να είναι σύμφωνη με το καταστατικό μας η εγγραφή των συμβασιούχων, θα έπρεπε η Ομοσπονδία μας να μην είχε ενταχθεί στην ΑΔΕΔΥ. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχαν οι δεσμεύσεις για την σχέση εργασίας των μελών μας. Στο επικείμενο συνέδριο της ΟΣΥΑΠΕ, η ΕΑΚ θα έχει τη δυνατότητα να θέσει θέμα παραμονής της Ομοσπονδίας μας  στην ΑΔΕΔΥ ώστε οι σύνεδροι να επιλέξουν «πουλημένες ηγεσίες» ή «εγγραφή συμβασιούχων». Θα έχουμε σίγουρα κοινή θέση και υπέρ των συμβασιούχων.

2)    Παραμονές του προηγούμενου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας είχε τεθεί το θέμα στο Γενικό Συμβούλιο και κατά πλειοψηφία είχε αποφασισθεί η μη εγγραφή των συμβασιούχων υπαλλήλων  στα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΟΣΥΑΠΕ (δηλαδή ότι ισχύει και τώρα). Από τη στιγμή που  σήμερα η ΕΑΚ θεωρεί ότι αυτή η απόφαση είναι αντικαταστατική  -άρα καταλαβαίνουμε ότι θα ήταν και τότε- γιατί δε την έθεσε στην κρίση του 9ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας;

3)    Η ΕΑΚ που δεν είχε θέσει ζήτημα καταστατικότητας της απόφασης του ΓΣ στο προηγούμενο συνέδριο (9ο), και από τη στιγμή που έκανε υπομονή τρία χρόνια για το θέμα της εγγραφής των συμβασιούχων, γιατί σήμερα δεν περιμένει να θέσει το θέμα στην κρίση του επικείμενου συνεδρίου (10ο), και προτιμά να εκβιάζει τα μέλη του ΓΣ;

4)    Γιατί η ΕΑΚ που ως παράδειγμα αναφέρει την ΠΟΕ ΟΤΑ (πονεμένη ιστορία) η οποία με απόφαση Συνεδρίου της αποφάσισε την εγγραφή συγκεκριμένων συμβασιούχων (και τον αποκλεισμό χιλιάδων άλλων), δεν θέτει το θέμα στο επικείμενο συνέδριο της ΟΣΥΑΠΕ, αλλά το βάζει στο Γ.Σ. με την απειλή της δικαστικής προσφυγής;

5)    Γιατί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής έχει προχωρήσει σε εγγραφές συμβασιούχων παρόλο που υπήρχε αντίθετη απόφαση σε ισχύ από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας;

6)    Υπάρχουν και άλλοι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι που έχουν παραβιάσει την απόφαση του ΓΣ περί μη εγγραφής συμβασιούχων;

7)    Με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιδράσει η ΟΣΥΑΠΕ στην ενδεχόμενη δικαστική προσφυγή του ΣΥΠΑ, όταν και στα δύο συνδικαλιστικά όργανα πρόεδρος και εκπρόσωπος είναι το ίδιο πρόσωπο;

 

Προκειμένου να μην δημιουργούνται άσκοπες εντάσεις και για να προχωρήσουμε με καθαρούς όρους προς το Συνέδριο προτείνουμε:

 

α] Την αποστολή εγγράφου προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας που να τους ενημερώνει για την απόφαση του Γ.Σ. περί μη εγγραφής των συμβασιούχων.

β] Στην περίπτωση Συλλόγου που έχει διενεργήσει εκλογές όπου συμμετείχαν συμβασιούχοι, να ζητείται η προσκόμιση ονομαστικού πίνακα αυτών, ούτως ώστε  να γίνει επανυπολογισμός των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας.

γ] Σε κάθε Σύλλογο, ανεξαρτήτως εάν έχουν διενεργηθεί ή όχι εκλογές, να ζητείται εκτός του πρακτικού και της κατάστασης ψηφισάντων, ο εκλογικός κατάλογος, με βεβαίωση του απερχόμενου ΔΣ ότι σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται συμβασιούχοι.

δ] Με δεδομένο ότι ο ΣΥΠΑ θα προσφύγει δικαστικά θα πρέπει να παρθεί άμεσα απόφαση για την εκπροσώπηση της ομοσπονδίας και τον ορισμό δικηγόρου. Από τη στιγμή που  ο κατήγορος και ο κατηγορούμενος είναι το ίδιο πρόσωπο, θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της προέδρου της Ομοσπονδίας  για την άμεση ενημέρωση του ΔΣ για κάθε εξέλιξη που θα αφορά την προσφυγή του ΣΥΠΑ.

Καλούμε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Για την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Μέλος   Δ.Σ Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

Π.Ε. Ηλείας

and.asimako@gmail.com

ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μέλος   Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

Π.Ε. Κυκλάδων

kostasmourselas@gmail.com