Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ





Τα τελευταία χρόνια ο χώρος της εργασίας ενοχοποιήθηκε από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές  και εφαρμόστηκαν εις βάρος του βάρβαρες πολιτικές που στόχευαν στη βίαιη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του, στην καταλήστευση του εισοδήματος του, στην υποβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών.
Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών λιτότητας ήταν η αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας με την αύξηση της ανεργίας, την φτωχοποίηση, την διάλυση δημόσιων δομών και την δημιουργία μιας ανθρωπιστικής κρίσης που το μέγεθός της τρομάζει και συγκλονίζει.
Με το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 δημιουργείται η ελπίδα ότι οι πολιτικές θα αλλάξουν και ότι πυλώνας των κυβερνητικών αποφάσεων θα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και όχι των δανειστών  και παράλληλα γεννιέται η αισιοδοξία  ότι ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νέες μάχες ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξη.
Η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας» εξακολουθεί και έχει τα ίδια αιτήματα με αυτά που είχε και όταν βρισκόταν καθημερινά στο δρόμο των διεκδικήσεων πριν τις εκλογές.
Θεωρούμε ότι, άμεσα, θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν τις αδικίες που έγιναν εις βάρος των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.
Η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας» θεωρεί ότι άμεσα θα πρέπει να γίνει:
  1. Στελέχωση των Αιρετών Περιφερειών με προσωπικό μόνιμης και σταθερής εργασίας, επαναφορά του συνόλου των συναδέλφων που απομακρύνθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές με αναπλήρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, άμεση κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
  2. Απελευθέρωση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης των Δημόσιων Υπαλλήλων που έχει καθηλωθεί με τον Ν. 4024/2011 με αναδρομική ισχύ με βάση την πραγματική προϋπηρεσία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  3. Άμεση συγκρότηση Υπηρεσιακών Συμβουλίων στις Περιφέρειες και ενδυνάμωση του ρόλου των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με αύξηση των αιρετών μελών.
  4. Άμεση επιλογή προϊσταμένων των οργανικών μονάδων με αντικειμενικό σύστημα επιλογής από τα υπηρεσιακά συμβούλια με νομοθετική κατάργηση της συνέντευξης και των επόμενων σχετικών μνημονιακών νομοθετημάτων. Αυστηρή τήρηση του χρόνου θητείας χωρίς δυνατότητα παράτασης και χωρίς να προσμετρείται στην μοριοδότηση ο χρόνος που έχει διανυθεί στην θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας όταν η τοποθέτηση έχει γίνει με ανάθεση.
  5. Απαγόρευση της ενδοπεριφερειακής μετακίνησης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του υπαλλήλου. Επιπρόσθετα για τις όποιες μετακινήσεις πραγματοποιούνται αυτές θα πρέπει να γίνονται με δημόσια και διαφανή διαδικασία, με προκαθορισμένα κριτήρια, εξαιρουμένων των περιπτώσεων της συνυπηρέτησης. 
  6. Καταβολή της υπερβάλλουσας διαφοράς στους υπαλλήλους που συμμετείχαν  στο Πρόγραμμα της Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας.
  7. Διασφάλιση και καταβολή της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τις Περιφέρειες
  8. Επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, των 37,5 ωρών εργασίας την εβδομάδα, επαναπροσδιορισμός των μετακινήσεων εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας, με άμεση αύξηση των ημερών και της αποζημίωσης. Η μείωση του προσωπικού με την μείωση του αριθμού μετακινήσεων εκτός έδρας καθιστά αδύνατη την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών.
  9. Επαναφορά της μηχανογραφικής άδειας και των προϋποθέσεων που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων για τη χορήγηση αδειών εκπαίδευσης, εξετάσεων, αναρρωτικές. Δυνατότητα μεταγραφής σε σχολή (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) του τόπου εργασίας του υπαλλήλου.
  10. Κατάργηση του Ν. 4250/2014 για την «αξιολόγηση» και τον υποτιθέμενο επανέλεγχο των συμβάσεων που μοναδικό στόχο είχαν να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση.
  11. Κατάργηση των μνημονιακών νόμων για το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057/2012 και Ν.4093/12) και σε κάθε περίπτωση άμεση κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την «υποχρεωτική αργία», την «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» και αναστολή των αργιών που έχουν επιβληθεί. Προστασία των υπαλλήλων απέναντι σε νομικές απαιτήσεις ιδιωτών για υπηρεσιακά θέματα.
  12.  Προσμέτρηση του χρόνου υπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα στην μισθολογική εξέλιξη του δημόσιου υπαλλήλου και στην βαθμολογική εφόσον το αντικείμενο εργασίας είχε συνάφεια με την ειδικότητα  με την οποία διορίσθηκε. 
  13. Δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού ενιαίου Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων.
  14. Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με πλήρη εξομοίωση των αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα.
  15. Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών των Αιρετών Περιφερειών, με επιμόρφωση του προσωπικού  αναβάθμιση του υφιστάμενου εξοπλισμού, απλουστοποίηση διοικητικών διαδικασιών, ενδυνάμωση της διαφάνειας, ψηφιακή σύγκληση των υπηρεσιών.
  16. Σταδιακή αντικατάσταση του νόμου του «Καλλικράτη» με νέο αυτοδιοικητικό νόμο με δημοκρατικό προσνατολισμό  κατόπιν διαβούλευσης.
  17. Δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις
  18. Υπεράσπιση του δημόσιου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας. Σταδιακή αποκατάσταση, μέσω αυξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις συντάξεις.
  19.  Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  20. Φορολογία ανάλογη με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών - Σταδιακή και σημαντική μείωση των έμμεσων φόρων η οποία βαρύνει δυσανάλογα τα πιο αδύνατα εισοδηματικά 
  21. Αναβάθμιση του συστήματος υγείας και αναπροσαρμογή της δυνατότητας δωρεάν επισκέψεων σε γιατρούς καθώς και αναμόρφωση του ύψους της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα.
  22. Αναθεώρηση του συστήματος με το οποίο δίνονται τα βαρέα ένσημα και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και πάνω από όλα διασφάλιση, με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων, ώστε να εξαλείφεται ο οποιοσδήποτε κίνδυνος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  23. Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την επιστροφή των αρμοδιοτήτων του δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα (καθαριότητα, πληροφορική, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), σύστημα ελέγχου βιολογικών προϊόντων κλπ), με την παράλληλη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Επανίδρυση καταργημένων δομών και υπηρεσιών και ταυτόχρονη κατάργηση των αντίστοιχων μνημονιακών νόμων.
  24. Δημιουργία πλήρης Δημόσιας Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών και Εντύπων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Για την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Μέλος   Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
Π.Ε. Ηλείας
aasimako@yahoo.gr
ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μέλος   Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
Π.Ε. Κυκλάδων
kgioldas@yahoo.gr
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
Μέλος   Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
Π.Ε. Δράμας
iliopoulosstergios@gmail.com
ΙΩΑΚΕΙΜΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
Μέλος   Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
Περιφέρεια Αττικής
nioak@yahoo.com
ΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Μέλος   Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
Π.Ε. Αχαΐας
nkatrive@yahoo.gr
ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Μέλος   Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
Π.Ε. Αργολίδας
nbobolis@gmail.com